Driehoek in de bocht, 2019


Het maken van ...

een werkstuk voor de wedstrijd van het Textiel Plus Festival in Den Bosch


Thema en voorselectie

Het thema van deze wedstrijd is "Met hart en ziel: geef kleur aan je passie".

Alle textiele werkvormen zijn welkom en er is een voorselectie en jurering. Iedereen mag foto's inzenden van één werk inzenden dat maximaal 50 x 50 cm mag meten.

Uit de 133 inzendingen zijn er 78 gekozen voor de tweede ronde van de wedstrijd van 14 t/m 16 november in de Brabanthallen in Den Bosch. En mijn inzending "Driehoek in de bocht" was erbij!


Motivatie

Wat me fascineert zijn repetitieve abstracte elementen die beweging en diepte suggereren of zelfs optisch misleidend zijn voor het oog. Om deze elementen in kleur en textuur in verschuivende, maar repetitieve patronen te rangschikken, binnen de gelimiteerde mogelijkheden van een acht schachts weefgetouw, vind ik heel spannend.

 

De driehoeken worden gevormd door de gekozen kleuren en zijn al dan niet zichtbaar op verschillende plekken in

het weefsel. Rood en oranje geven het werk dynamiek en dragen zo bij aan de suggestie van de ronde vorm. Om deze suggestie te versterken heb ik met textielverharder de vormen in het weefsel gekneed.

Werkwijze

Het werk is geweven, techniek gevarieerde linnenbinding met dik en dun garen. Het gebruikte garen is wol, katoen en linnen. Het weefsel is met textielverharder gemodelleerd en vervolgens opgespannen en vastgeniet op een spieraam. Het werkstuk is 45 x 45 cm groot.