Onderzoeken in zwart en grijs, 2015


Het maken van ...

kleine onderzoeken. Tussen de grote geweven werken in weef ik deze kleine studies, om variaties in weeftechniek, vorm en kleur te testen.

 

Onderzoeken in zwart en grijs is een serie van vier kleine weefsels van 43 x 35 cm, het vervolg op de serie Onderzoeken in kleur, die ik in 2012 heb gemaakt. Deze serie gaat vooral over perspectief en diepte creëren en is uitgevoerd in zwart en grijs zodat de kleur niet kan af leiden. De ketting is van zwarte wol en petrol grijze katoen, de inslag bestaat uit verschillende kleuren grijze wol. Alle vier de werkstukjes zijn ontworpen op acht schachten.


Inspiratie

Moderne woonblokken en industrieel erfgoed vormt mijn inspiratiebron.

Onderzoek nummer 5

Onderzoek nummer 5, het eerste werk in deze tweede serie gaat over perspectief en het creëren van diepte met meerdere horizonnen en verdwijnpunten. Van links naar rechts worden de rechthoeken kleiner en worden ze iets hoger geplaatst zodat ze verder weg lijken.

De kleur van de inslag is lichtgrijs.


Onderzoek nummer 6

Vergelijkbaar met nummer 5, maar de rechthoeken krimpen sneller van links naar rechts en blijven op hetzelfde horizontale niveau.

Van onder naar boven wordt de inslagkleur donkerder.


Onderzoek nummer 7

Totaal verschillend van nummer 5 en 6 omdat alle rechthoeken één gedeeld verdwijnpunt hebben, in plaats van drie afzonderlijke punten zoals in de vorige twee werken. Het verdwijnpunt bevindt zich in het midden, evenals de donkerdere inslagkleuren. Dit werk suggereert veel meer diepte.


Onderzoek nummer 8

Het omgekeerde van nummer 7 levert twee verdwijnpunten op, wat een optische illusie is. Opnieuw zijn de rechthoeken in de verte donkerder grijs. Dit werk suggereert ook veel meer diepte, terwijl het perspectief niet realistisch is.


Alle vier de werkstukken

Alle vier de werken opgespannen op een houten raamwerk. Afgewerkt met een op maat gezaagd en zwart geverfde baklijst. Van links naar rechts de vooruitgang in vrijheid van vorm en diepte.