Overgangen in zwart-wit, 2019


Het maken van ...

een technische uitdaging op een kettingrest


Hoezo kettingrest?

Weefcollectief Metamorfose maakt voor het Textiel Festival 2020 in Leiden een nieuw groepswerk, "Planetarium". Een foto volgt nog, want het werk is nog niet klaar!

Maar, het uitgangspunt is dat alle leden van het collectief met hetzelfde materiaal weven; zwart cassetteband in de ketting en wit cassetteband in de inslag. Drie stroken van 2 m lang en 45 cm breed.

 

Omdat dit bijzondere materiaal heel lastig weeft dacht ik dat ik na elke strook van 2 m opnieuw zou moeten aanbinden en heb ik daar bij het scheren van de ketting rekening mee gehouden. Omdat de kettingspanning verrassend goed bleef, kon ik doorweven en bleef er ruim 1,5 m ketting over, de kettingrest.

Basisvormen

Voor het groepswerk dat hoog in de Pieterskerk komt te hangen wilde ik zo groot mogelijke vormen weven; dus een spits inrijg op 32 schachten. Voor de basisvormen koos ik de driehoek, de cirkel en het vierkant. De inslag is vrij dik wit katoen, allerlei restjes.

Overgangen

Voor de kettingrest leek het me een interessante oefening om geleidelijke overgangen te weven van de ene vorm naar de andere; van driehoek naar cirkel, van cirkel naar vierkant en van vierkant weer terug naar driehoek.

van driehoek naar cirkel

van cirkel naar vierkant

van vierkant naar driehoek


Drieluik op de Landelijk Weef Dag

Toen deze vingeroefening of hersenkraker af was heb ik er een drieluik van gemaakt en het geheel ingediend voor de wedstrijd "Zwart-Wit+?" van Weefnetwerk op de Landelijke Weefdag van 9 november 2019 in Barneveld. Tot mijn grote verrassing won ik de publieksprijs! Dank jullie wel voor de stemmen!

Het werkstuk is 55 cm hoog en 3 x 40 cm breed.