Cordoba grid, 2018


Het maken van ...

een werkstuk geïnspireerd op de fotoserie "Architecture of density" van Michael Wolf, gezien in het Fotomuseum in Den Haag, in combinatie met de Spaanse stad Córdoba, met name de Mezquita.


Inspiratie: Architecture of density, Michael Wolf

Inspiratie: Córdoba, Mezquita, Spanje

Ontwerpen met wat voorhanden is

Tijdens een bijzonder koude en natte voorjaarsvakantie in Córdoba in april 2018 maakte ik deze collage.

 

Omdat het weer niet zo best was, zijn we meer in ons appartement gebleven en heb ik dit ontwerp gemaakt 

met de middelen die ik tot mijn beschikking had; een schrijfblok, een mini verfsetje en wat oude tijdschriften.


Ontwerpen, het vervolg

Tegelijkertijd teken ik het ontwerp in het spreadsheetprogramma Excel en in het weefprogramma Winweef. Dat laatste vraagt weer de nodig vereenvoudigingen tot het passend is binnen de 32 schachten van mijn weefgetouw.


Materiaalgebruik

De ketting is dezelfde als die van het vorige werk, "Riley in beweging"; Fårö Nm 6/1 wol van Borgs, Mora Nm 18/2 wol ook van Borgs en 30/2 Merino van Zurcher Stalder, in een kleurverloop van lichtblauw naar donkerblauw naar paars naar lila. De tweede ketting (dubbelweefsel!) bestaat uit allerlei kwaliteiten en dikten linnen van Bockens en Lino Flandrica van Bart & Francis in een kleurverloop van donkerbruin naar beige naar lichtgroen.

 

Voor de inslag in de wollen ketting heb ik gekozen voor 10 kleuren wol en deze in banen geweven Zes tinten blauwe wol, gelijk aan die in de ketting en vier tinten groene wol, die niet in de ketting voorkomen. De inslag op de tweede ketting, de linnen ketting, bestaat uit vijf kleurenbanen, vier kleuren uit de ketting aangevuld met donkergroen.

Weeftechniek

Dubbelweven. De wollen ketting is geweven in de Zomer & Winter-techniek, maar dan zonder linnenbinding. De linnenketting is geweven in linnenbinding.

Het eindresultaat is opgespannen op een spieraam en meet 115 x 135 cm.