Toevallige skylines, 2018


Het maken van ...

een werkstuk zonder van te voren vastgelegd plan, althans niet in detail. Een experiment!


Experimenteren

De ketting (schering) op het getouw is nog steeds dezelfde als voor de vorige twee werken, "Riley in beweging" en "Córdoba grid". Dus een wollen ketting met een kleurverloop van lichtblauw naar donkerblauw naar paars naar lila, en een linnen ketting met een kleurverloop van donkerbruin naar beige naar lichtgroen, ieder op een andere kettingboom opgeboomd. Omdat de spanning van beide kettingen voldoende gelijk blijft kan ik in één keer doorweven.  De vorige twee werkstukken staan dus nog steeds op de doekboom van het getouw. Dat betekent dat ik het eindresultaat nog niet gezien heb en straks drie werken tegelijk van het getouw haal!

Wat ik in dit derde werkstuk wil doen is de twee kettingen mixen, door elkaar weven, en al wevend nieuwe patronen creëeren. Elke vier inslagen besluit ik hoe het volgende stukje van vier inslagen eruit moet zien; ga ik nog een stukje verder op dezelfde manier of moet er iets anders gebeuren, welke draden ik "boven" wil en welke "onder". Zo ontstaan geweven patronen in allerlei combinaties van bestaande en niet bestaande technieken. 


Hier het allereerste beginnetje van het weefsel. Van links naar rechts krijg je natuurlijk verschillende kleureffecten door het kleurverloop van de ketting.

Al wevend en tekenend ontstaan er in het weefprogramma en in het weefsel allerlei blokjes.
De gebruikte kleuren in het weefprogramma zijn afwijkend omdat ik met dit contrast het beste kan zien wat ik teken.

Toevallige skylines, de titel is geboren

Na verloop van tijd (weeflengte) beginnen de blokjes diepte te krijgen door de afwisseling van inslag- en kettingeffect. Dat betekent dat in het eerste geval de inslag dominant zichtbaar is en in het tweede geval de ketting. De repeterende elementen beginnen bij mijn langzaam het beeld van een stadssilhouet, een stedelijke horizon op te roepen en de titel "Toevallige skylines" is geboren.


De eenheid bewaken

Na zo'n 40 cm weven is het stadssilhouet compleet en besluit ik om meerdere silhouetten boven elkaar te weven waarbij het patroon telkens een blok doorschuift. Dit om een eenheid te creëeren en dit experiment voor een chaos te behoeden. Wanneer je onderstaande foto bekijkt, zie je vier skylines boven elkaar.

Het eindresultaat is opgespannen op een spieraam en meet 115 x 170 cm.